post pic
családtörténet

10 tény őseinkről, amiket az anyakönyvek rejtenek

profile pic

Lilla

Jun 14

10 tény őseinkről, amiket az anyakönyvek rejtenek

A családfakutatás alapvető forrásai az anyakönyvek, melyek számtalan információt őriztek meg felmenőinkről. Segítségükkel betekintést nyerhetünk családunk életébe, dokumentálják őseink örömeit és bánatait. 

Nézzük meg közelebbről, milyen adatokat tartalmazhatnak:

1. Ősünk neve

Az emberek többsége nagyszülőkig, esetleg dédszülőkig tudja megnevezni felmenőit. A szerencsésebbek a 16 ükszülőből néhány nevére még emlékezhetnek. 

Amint találunk egy halotti vagy házassági anyakönyvet, ami biztosan valamelyik felmenőnkhöz tartozik - a beazonosításban általában a házastárs neve segít  -, megismerhetjük a szülei nevét. És jó esetben ezzel tovább is tudunk menni a családfakutatásban. 

A vezetéknév írásánál rugalmasnak kell lennünk. Ha stimmel a lakóhely, a házastárs neve, az életkor, a születési hely és dátum, elfogadhatjuk a találatot kis elírás esetén is (pl. Horváth/Horvát, Ress/Resch). Ezt persze mindig alaposan kell mérlegelnünk. 

2. Ősünk vallása

Legtöbbször tisztában vagyunk közeli felmenőink vallásával, de a családfa ágain felfelé haladva érhetnek minket meglepetések. 

3. Ősünk lakó- és származási helye (esetenként pontos lakcíme)

Azt természetesen jobban fel tudjuk idézni, hogy hol laktak a nagyszüleink vagy a dédszülők. Viszont a származási hely könnyen kikophat a családi emlékezetből. Pedig születési anyakönyvet csak ennek tudatában lehet keresni.

4. Ősünk életeseményeinek pontos dátuma

Születési, házasság, halál - a családfakutatás alapvetően ezekre az adatokra épül. A pontos dátumokat a legkönnyebb elfelejteni, ezekre is az anyakönyvekben találhatunk választ. 

5. Ősünk foglalkozása, jogállása 

Az időben közel álló anyakönyvekben általában fel van tüntetve a foglalkozás. A régebbiekben gyakran csak a felmenőnk jogállása szerepel: nemes/nem nemes, közrendű, plebejus stb. 

6. Ősünk családi állapota

Nagyon fontos lehet a további kutatás szempontjából, hogy mi a felmenőnk családi állapota. Ha például a halotti anyakönyvben felmenőnk özvegy, a házastárs halálát a korábbi években kell keresnünk. Ha felmenőnk házas/férjes, tovább kell lapoznunk az anyakönyvet, hogy felleljük a házastársra vonatkozó bejegyzést. 

7. Ősünk szüleire vonatkozó információ (élő vagy “néhai”)

A házassági és halotti anyakönyvekben sokszor a szülőkre vonatkozóan is kaphatunk információkat. Megismerhetjük belőlük, hogy élnek-e még vagy “néhai”-ak. Az 1895 és 1907 között vezetett anyakönyvekben a szülők vallását, lakó- és születési helyét, foglalkozását is feljegyezték. 

8. Keresztszülők, házassági tanúk, a bejelentő neve

A keresztelési/születési anyakönyvek tartalmazzák a keresztszülők nevét és jogállását, a házassági anyakönyvek a tanúk nevét és jogállását (esetenként lakcímét), a halotti anyakönyvek az elhalálozás bejelentőjének nevét. Ezek is segítséget nyújthatnak a további kutatásban. 

9. Ősünk elhalálozásának oka

A halotti anyakönyvekben külön rubrikába írták fel az elhalálozás okát (betegség neve/baleset/gyilkosság/öngyilkosság). Van, hogy részletesen taglalják a halál körülményeit.

10. Utólagos bejegyzések

Az utólagos bejegyzések/megjegyzések rovatban rögzíthettek halálozási dátumot, válást, névváltoztatás vagy felekezetváltás tényét.