post pic
kutatásmódszertan

Azonos nevű házaspárok és gyermekeik egy településen

profile pic

Lilla

May 9

Azonos nevű házaspárok és gyermekeik egy településen

Az egy településhez kötődő családok esetében nem ritka, hogy közel azonos korú emberek élnek ugyanazzal a névvel. A régen gyakori nagy gyermekszám és az alig néhány használatban lévő keresztnév következtében közeli és távoli unokatestvérek viselték ugyanazt a nevet

Elsőre azt gondoljuk, sebaj, a gyermekek születési anyakönyvében a szülők neve, a kutatott személy házassági és halotti anyakönyvében a házastárs neve a helyes útra terel bennünket a kutatásban. 

De mi van akkor, ha nem csak sok azonos nevű és hasonló korú ember élt egy településen, hanem történetesen ők össze is házasodtak egymással? Ugyan, hiszen a házassági anyakönyv tartalmazza a szülők nevét, így meg tudjuk különböztetni őket. És ha mégsem? A 19. század anyakönyvei sok esetben igencsak szűkszavúak. Mutatok egy példát:

1845.01.10-én Tamási János (22) feleségül veszi Tamási Rozáliát (21)

1847.11.08-án Tamási János (23) feleségül veszi Tamási Rozáliát (22)

Ennyi a párra vonatkozó adatunk, se pontos születési dátum, se szülők neve. Ilyen esetben meg kell vizsgálnunk, hány Tamási János és hány Tamási Rozália született az 1820-as években, kiírogatni a pontos születési dátumokat, és a szülők neveit. Jó esetben, ha találunk 4 Tamási Jánost és 3 Tamási Rozáliát, akkor különböző keresztnevű volt az ő édesapjuk.

Miért fontos ez? A nagyfokú csecsemő- és gyermekhalandóság miatt érdemes lehet átnézni a születésektől a házasságig a halotti anyakönyveket, melyek szűkíthetik a szóba jöhető vőlegények és menyasszonyok körét. De végül nem mindig marad csupán 1-1 nevünk. Sajnos sokszor a halotti anyakönyvek csak az apa nevét tüntették fel, pl. elhunyt Tamási György János nevű fiacskája 1 évesen. Az anya kilétét ilyenkor homály fedi.

Megoldást jelenthet, ha már a vizsgált korszakban megkülönböztető ragadványnevet használtak, és ezeket az anyakönyvekben is rögzítették. 

Például a fent említett B. Tamási János feleségül veszi S. Tamási Rozáliát, valamint M. Tamási János feleségül veszi P. Tamási Rozáliát. De a ragadványnév rövidítésének használata sem volt következetes, sok esetben elhagyták. 

A házastársak beazonosításában segítséget nyújthat az is, ha legalább az egyik, vagy mindkét fél az állami anyakönyvezés bevezetése (1895.10.01.) után hunyt el. Hogy miért? Mert ezek az anyakönyvek már sokkal részletesebbek, és feltüntetik bennük a szülők nevét - remélhetőleg helyesen. Sőt, ezekben már az elhalálozás bejelentőjének neve is megjelenik, kezdetben a rokoni kapcsolat megjelölésével (pl. a bejelentő az elhunytnak leánya/veje stb. volt).

Hogyan különböztethetjük meg két azonos nevű házaspár gyermekeit?

Jelenlegi kutatásomban úgy tűnik, sokkal nagyobb szerencsém van, mint a saját családom egyik ágának kutatása esetében, akiknél szintén felmerül a két azonos nevű házaspár problematikája. A keresztszülők következetes meghívása lehet a segítségünkre. Mivel a családfakutatásban alulról “építkezünk” felfelé, az egyenes ági ős - aki az egyik gyermek - keresztszüleinek nevét érdemes megjegyezni.

Például az egyik házaspár, Tamási János és Tamási Rozália minden gyermeke esetében Morvai Pált és Morvai Pálnét kérte fel a keresztszülőségre, a másik pár, Tamási János és Tamási Rozália pedig Tóth Józsefet és Tóth Józsefnét.

(A saját családomnak a problémában érintett ágánál sajnos minden gyermeknek más keresztszülőt választottak, így nem sikerült megkülönböztetni a másik házaspár gyermekeitől az én egyenes ági felmenőm testvéreit.)

Van olyan eset is, amikor valamelyik gyermeknél a szülők ragadványnevének rövidítését feltüntették az anyakönyvben, de - mint említettem -, nem következetesen mindegyiknél. A születési bejegyzésben található házszámra sem hagyatkozhatunk mindig, tapasztalataim szerint ugyanis sokszor testvéreknél sem ugyanaz szerepel - vagy költözés vagy elírás miatt.

Sok szerencsét kívánok mindenkinek, aki hasonló kutatási nehézségekkel találkozik!